FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesület - alapítva 2009
FÁBER SBT Egyesület
- alapítva 2009
Gondolatok a Szt. Benedek út kísérletünkkel kapcsolatban

Anno 2013-ban, miután egy nagyon barátságos kiscsoportos túrán végigjártuk a Szt. Erzsébet utat (Sárospatakról Kassáig) – nem zarándokként, csak egyszerű turistaként - az a gondolatom támadt, hogy lehetne egy hasonló utat itt a Dunántúlon is kialakítani. Az ötletet tulajdonképpen a győri Bencések akkor már több éves hagyománnyal rendelkező zarándokútjából merítettem. Sajnos akkoriban az interneten csak egy elég használhatatlan útleírás volt olvasható, ami alapján nem mertem volna elindulni. Így a korábbi OKT-s túrák okán rendelkezésemre álló térképek segítségével összeállítottam egy jelzett turistautakat követő nyomvonalat, ami az út kb. 85-90 %-át lefedte. A hiányzó sokorói szakaszt Ravazd és Bakonyszentlászló között dr. Bertha Árpád barátommal, majd kapcsolatba kerülve a Bakony egyesületbeli Horváth Orsolyával és Hernády Endrével az ő segítségükkel is összeállítottuk és – szakaszokban – többször is végigjártuk. Később egy egyesületi túra alkalmával az egész utat is teljesítettük: Pannonhalma –Bakonyszentlászló --Bakonybél – Tihany útvonalon, melynek hossza kb. 112 km. Ezt 4 nap (egészen pontosan mi 2x2 hétvégi napon) jártuk végig.

Ez az útvonalunk még ha a 3 fő Bencés kolostor (Pannonhalma –Bakonybél – Tihany) vonatkozásában hasonlított is a győriek zarándok útvonalára majdnem végig más útvonalon haladt. A legfőbb különbségek abban álltak, hogy mi nem Veszprémnek vezettük az utat, és mi olyan útvonalat használtunk, ami a rövid sokorói szakasztól eltekintve jelzett turistautakon haladt, ezzel lehetővé téve ezt az utat egyénileg is végigjárni, nem csak az éves zarándoklat során olyan vezetővel, aki ismeri az utat. El is neveztük magunk közt a mi változatunkat „világi Szt. Benedek útnak”. Mint tudjátok, Egyesületünk párt és felekezetsemleges, és bár itt többször zarándokútról beszélünk, a cél egy olyan tematikus nyomvonal megteremtése volt, amit bárki saját beállítottságának megfelelően használhat.

Mivel azonban ezt az általunk összeállított útvonalat is illett volna végig felfesteni, továbbá egy kis honlapot mögéje tenni, esetleg ún. zarándok vagy pecsételő füzetet hozzá rendelni, ehhez egy erre alkalmas szervezetet próbáltunk keresni, hiszen a FÁBER Egyesületünk az ötletgazdaságon és egy reális nyomvonal összeállításán túl alkalmatlan volt ennek felvállalására. Ugyanez volt a helyzet az előkészítésen velünk együtt tevékenykedő Bakony Egyesülettel is. Így a nagyobb szervezetek közül legelőször a pannonhalmi Bencés Apátságnál kopogtattunk, ahol nagy reményekkel indultunk, mert volt ekkor 2014-15-ben egy lengyel kezdeményezés egy Keleti-tenger-Balaton-Adria útvonalra szerkesztett országokon átívelő Bencés zarándokútra. Ebbe a mi útvonalunk tökéletesen illeszkedett volna. Sajnos amikor ez a projekt elhalt, akkor a pannonhalmi Apátság is hátrébb lépett és már csak konzorciális partnerséget vállalt volna a történetben. Megkerestünk még további turista szervezeteket is, de vagy nem illett a profiljukba, vagy nem akartak/tudtak ezzel a témával foglalkozni.

Az idő mindeközben nem állt meg és ahogy a napokban böngésztem a világháló turisztikai oldalait meglepődve és örömmel tapasztaltam két dolgot is. Egyrészt a győri Bencések egy sokkal komolyabb leírással, jól működő honlappal teszik már közzé az általuk javasolt útvonalat. Ezzel a támogatással most már ez az út is járható egyénileg (kis csoportban). Ráadásul teszik ezt már Győrből kiindulóan. A honlap az alábbi linkkel érhető el:

https://szentbenedekzarandoklat.hu/utvonal/

Másrészt találtam egy honlapot a magyar Szt. Jakab útról. Ennek két ága van: az egyik Budapestről indul Pannonhalmán majd Győrön át Lébényre (és onnét tovább Wolfstahlba, ahol az európai Camino hálózatba csatlakozik). A másik a Tihany – Bakonybél – Pannonhalma - Győr vonalon halad. Ez annyira a Szt. Benedek útvonal, hogy ezen a szakaszon a neve is Camino Benedictus. Szintén igen részletes és hasznos honlappal rendelkezik:

http://www.szentjakabut.hu/hu/

A Camino Benedictus sokkal inkább megközelíti az Egyesületünk által kidolgozott nyomvonalat, még ha nincs is azzal mindenütt tökéletes átfedésben. Az utat ez utóbbi leírás szerint kerékpárral és lóháton is lehet teljesíteni (és feltételezem, hogy megfelelő időjárási viszonyok mellett síléccel is), de a saját tapasztalatom szerint az esetek 99,99%-ban a gyalogjárás a megfelelő. Már csak azért is, mert az általam megismert útnak több helyen is vannak lekerített részeken átvezető nyomvonalai, ahol a gyalogosnak oda van készítve mászólétra, de ezen kerékpárt átvinni meglehetősen bonyodalmas (és veszélyes), lóval pedig lehetetlen.

Remélem, hogy mindkét fenntartó szervezet győzi energiával az útvonal információs rendszerének karbantartását. Ehhez ezúton is sok kitartást és jó egészséget kívánok.

A fent vázolt két túraútvonali lehetőséget megismerve arra a belátásra jöttem, hogy nekünk nem kell a továbbiakban az általunk korábban kezdeményezett Szt. Benedek utat tovább szorgalmaznunk, hiszen ezek az utak tökéletes lehetőséget biztosítanak a Dunántúl egyik legszebb hosszútávú gyalogútjának végigjárására. Ráadásul ismereteim szerint itt a kereskedelmi szállás-infrastruktúra is jobb, mint más helyeken, azaz nem kell feltétlenül sátras túrában gondolkodni. Mindenkinek aki szeret gyalog túrázni csak ajánlani tudom, hogy próbálja meg egyszer teljesíteni, akár két vagy több részletben is.

Kubinszky András

FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület

támogass minket!

Bankszámlaszámunk:
Fáber SBT Egyesület, Sopron 10918001-00000070-38420002
A megjegyzés rovatba kérjük az „ADOMÁNY” szót, neved és címed írd!
Bármilyen módon támogatsz, előre is köszönjük!

legyél tagja az egyesületünknek!

Ehhez először el kell fogadd az egyesület alapszabályát valamint adatkezelési és adatvédelmi szabályzatát. Egyúttal ki kell tölteni a belépési nyilatkozatot és aláírva eljuttatni nekünk! (scannelve, lefotózva, postán...) 

óvd a sínyomot!

oszd meg ezt a hírt!

9400 Sopron
Frankenburg u. 7.
9400 Sopron, Frankenburg u. 7.
Kubinszky András
06 20 264 44 00
Szigethi Béla
Logo 512*512
FÁBER SBT Egyesület
Minden jog fenntartva © 2024
XATON Webstudio logo