FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesület - alapítva 2009
FÁBER SBT Egyesület
- alapítva 2009
Őszi Börzsöny túra

Október 27-28-29-én háromnapos Börzsöny túrán voltunk. Egyesületünk 11 tagja jelentkezett, sajnos betegség miatt az utolsó pillanatban 2 fő lemaradt. A szervezést és túravezetést a nyáron szerzett friss túravezetői jogosultsággal rendelkező tagtársaink - Zatykó Zsuzsa és Sztehló Károly - vállalták.

Az első nap délelőtt végig zuhogott az eső, de szerencsénkre elállt mire a szálláshelyre a szép kiállású Feketevölgy Panzióba érkeztünk. Délután ködös, borongós időben indultunk az ún. Vulkán-ösvényen. Rövid kaptató után szintben mentünk meglehetősen köves, nehéz terepen. Itt a csapat aztán két részre oszlott, egyik része visszafordult, a másik tovább ment a tervezett nyomvonalon. A továbbmenők is igyekeztek rövidíteni, mert a borongós idő sejtette a korai sötétedést. Egy erdészeti út, ami ösvénnyé soványodott alkalmasnak tűnt erre. Sajnos egyre meredekebb lett, - szerencsére lefelé - de mivel egy patakhoz vezetett, tudtuk, hogy kiérünk a Csarna völgyébe, ami ismét jelzett túraút ill. a panziónkhoz vezet. A meglepetés akkor ért bennünket, amikor végre leértünk - az időközben megáradt - Csarnához. Több gázlón át vitt bennünket a kék jelzés, és egyre sötétebb is lett. Szerencsére többünk is felkészült fejlámpával, és a túrabotoknak is nagy hasznát vettük (nem beszélve a vízhatlan bakancsnak). Végül is meglehetősen kalandos befejezéssel vacsorára a szállásra értünk. A napi táv 10,8 km, a szint 500 m volt.

Második nap a Csóványos volt a cél, azzal, hogy ott majd - aki bírja - az átmegy még a Nagy-Hideg Hegyre is. A túra elején kb. 500 m után kiderült, hogy ismét célszerű ketté venni a csapatot. 3 fő vállalkozott a Csóványosra, a többiek a Godó-szikláig mentek, majd Kemence felé kerültek vissza a szálláshoz.

A Csóványos régi geodéziai pontját 2014-ben szép kilátóvá alakították. A közel 1000 méteres (938 m + kb. 22 m magas torony) miatt a levegő markánsan hidegebb és szelesebb volt, mint a völgyben. A kilátás miatt megérte felmenni a csúcsra, a Gerecsét, Dunát, Mátrát - halványan a Bükköt - és a felvidéki  Kárpátokat is jól lehetett látni. A napi táv 13,6 km és 900 m szint volt.

A harmadik nap autóval átálltunk Márianosztrára. Onnét kisvasúttal felmentünk Irtáspusztára, majd onnét szép napos időben, több kilátópont érintésével visszagyalogoltunk a kiindulási ponthoz.A napi táv kb. 8 km és kb. 250-300 m szint volt.

A hazautat - mint az odautat is - szlovák oldalon rövidítettük Komárom felé.

támogass minket!

Bankszámlaszámunk:
Fáber SBT Egyesület, Sopron 10918001-00000070-38420002
A megjegyzés rovatba kérjük az „ADOMÁNY” szót, neved és címed írd!
Bármilyen módon támogatsz, előre is köszönjük!

legyél tagja az egyesületünknek!

Ehhez először el kell fogadd az egyesület alapszabályát valamint adatkezelési és adatvédelmi szabályzatát. Egyúttal ki kell tölteni a belépési nyilatkozatot és aláírva eljuttatni nekünk! (scannelve, lefotózva, postán...) 

óvd a sínyomot!

oszd meg ezt a hírt!

9400 Sopron
Frankenburg u. 7.
9400 Sopron, Frankenburg u. 7.
Kubinszky András
06 20 264 44 00
Szigethi Béla
Logo 512*512
FÁBER SBT Egyesület
Minden jog fenntartva © 2024
XATON Webstudio logo