FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesület - alapítva 2009
FÁBER SBT Egyesület
- alapítva 2009
Sumava (Bajor Erdő) - Közép-Európa sífutó paradicsoma

Most a szezon vége felé szeretnék információt adni egy – szerintem – fantasztikusan jó sífutó, sítúrázó helyről: a Sumaváról ill. a Bajor Erdőről. Ezt a területet Európa „zöld szívének” is nevezik. A nagyobb része Csehországra esik, a kisebb Németországra, de a déli csücske átnyúlik Ausztriába is (Böhmerwald). A területének nagy része Nemzeti Park. A cseh NP 690 négyzetkilométer (!), a német ettől jóval kisebb, de értelemszerűen összefüggenek. Tehát hatalmas területről van szó, és a síterepek még jócskán túlnyúlnak a NP határain is.

Én több ízben voltam ezen a területen, - német és cseh oldalon is - sível és gyalogtúrán is. Messze nem ismerem az egészet, de arra elég volt, hogy egy nagyon jó benyomást szerezzek, amit itt szívesen megosztok a honlapunk olvasóival.

Mivel nagy területről van szó, nem lehet egyik ország oldalán sem egy meghatározó centrumot nevesíteni. Északon a határváros Bayerisch Eisenstein / Zelezna Ruda, középtájon Németországban Zwiesel, Mauth és Finsterau, a cseheknél Kvilda és Zadov, majd dél felé Haidmühle, ill. a cseh oldalon a Lipnó-i víztározó környéke nevezhető meghatározó körzetközpontnak.

Valamely ismertetőben egy helyi mondást idéztek erről a vidékről, ami mindent elmond az éghajlatáról: „Dreiviertel Jahr Winter, ein Viertel Jahr kalt.” (Háromnegyed év tél, egynegyed év hideg.) Egy biztos, hogy amikor télen voltam ott, mindig sok hóval találkoztam. Pedig a vidék jellemzően „csak” 850-1150 m magas és ebből emelkedik ki néhány magasabb csúcs is. Ezt a hideg éghajlatot használták ki mindkét (mindhárom) országban igen komoly téli sportélet kialakítására: van egy sor alpesi pálya is, nyilván ezek kisebbek, mint az Alpokból ismertek, de szemmel láthatóan nagy a látogatottságuk, sok esti fényben is működik.

De az igazán fantasztikus ebben a Sumavában, vagy Bajor Erdőben – nevezzük bárhogyan – hogy ezek a területek gyakorlatilag vég nélkül össze vannak kötve - határon átnyúlóan is - végtelen kilométerű síutakkal. Nem tudom megszámolni őket, de biztos ezer kilométer feletti számról kell beszélnünk, ha nem több ezerről. Mindkét oldalon profi gépi nyomfektetéssel. Ahol a hely engedi, pl. Kvilda és Horská Kvilda közt ott 5 km hosszban 4 párhuzamos klasszikus sáv fut, közte 3 scating nyommal. Amivel viszont számolni kell, hogy bár elsősorban nyilván keresik a sífutáshoz illő szintek beállítását, a nagy távolságok összekötéséből adódóan elő-előfordulnak ugyancsak meredek helyek, amik ránézésre inkább alpesi pálya meredekségűek. Itt mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e a hóekés lefékezést – volt ahol ezt 1,5 km-en keresztül kellett tartanunk – vagy inkább lecsatol és léccel a vállán teszi meg a kritikus szakaszt. A német oldalon a pályákon jelzik a nehézségi fokot, a cseh oldalon nem. A pályarendszer alkalmas sífutásra – a szó klasszikus értelmében - de a sífutó léccel történő sítúrázáshoz legalább annyira. A rendelkezésre álló papír és digitális alapú térképekkel kondíciónknak megfelelő napi túrákat állíthatunk össze. Ezt segítik a megfelelő távolságokban fellelhető kiskocsmák és éttermek, melyek kiváló bajor és cseh sörökkel is elkényeztetnek bennünket.

Mindez nincs túl messze Soprontól, attól függ, hogy melyik részét célozzuk meg 350-420 km, aminek jó része osztrák autópálya. Tapasztalatom szerint azért az utazásra egy irányban kb. 5 órát kell számolni. Bár nem mélyedtem bele, de úgy érzem, hogy a terület vasúttal is jól elérhető.

Mindkét oldalon komoly turisztikai információs és szállás rendszer várja a látogatókat. Én úgy éreztem, hogy mindkét országban jellemzően a hazai közönség van jelentős túlsúlyban. Ezen belül is Németországban a sífutást inkább az idősebbek űzik, míg a cseheknél minden korosztály, és ezen belül hangsúlyosan a fiatalabb volt látható. Mindkét oldalon jó középkategóriás szállást sikerült elcsípnem, a cseh oldal árfekvése gyakorlatilag megfelel a magyarországinak.

Külön meglepetés volt számomra, hogy többször is találkoztunk magyar sporttársakkal, voltak köztük soproniak is és volt olyan is, aki már 10 éve jár vissza a Sumavába.

És ami feltétlenül szóra érdemes: az osztrák pályák jellemzően 7-10 Eurós napi díjaival szemben mind a német, mind a cseh oldalon ezeknek a pályáknak a használata ingyenes! Fizetni csak a parkolásért kell, ha azt autóval igénybe vesszük.

Amennyiben a cseh oldalon szeretnénk sífutni, akkor mindenképpen érdemes letöltenünk a mapy.cz honlapot. Ha itt átállítjuk magunkat a téli (winter) módba, akkor látni fogjuk a terület összes sífutó útját kék színnel. Vastagon emelik ki a Sumavska Magistrala-t ami a területen végigvezető gerincút. (Ugyanez van a német oldalon is Bayernwald Loipe név alatt.) A honlap arról is tájékoztat különféle színskálákkal, hogy a legutóbbi gépi nyomfektetés hány nappal korábban történt az egyes szakaszokon. (A lap komolyságát mutatja, hogy a mapy.cz honlap „winter” állásban a soproni sífutó pályáinkat is mutatja!)

A cseh oldalon történő nyelvi kapcsolatfelvétel a mai technika mellett megoldható a Google, a DeepL vagy valamely hasonló fordítóprogram segítségével. Helyben mindig akad valaki, aki legalább annyit tud angolul vagy németül, mint mi és az emberek igen segítőkészek, barátságosak. Német oldalon nyilván a német nyelv dominál.

A további tájékozódáshoz az alábbi honlapokat ajánlom:

Térképként mindenütt: https://www.mapy.cz

A Bayernwald Loipe interaktív térképe: https://www.schneebericht-bayern.de/bayerwaldloipe-arberland-nationalparkregion-dreisessel/

Hóviszonyok cseh: https://www.czech-tourist.de/schneehoehen.htm

Hóviszonyok német: https://www.bayrischer-wald.de/bayerischer-wald/winter/schneebericht.html

A szállásokról olyan sok helyen lehet tájékozódni, hogy ahhoz nem adok megkülön linket. Természetesen a fentieken túlmenően is vannak tájékozódási lehetőségek, ezeket mindenki megtalálja saját szájíze szerint.

támogass minket!

Bankszámlaszámunk:
Fáber SBT Egyesület, Sopron 10918001-00000070-38420002
A megjegyzés rovatba kérjük az „ADOMÁNY” szót, neved és címed írd!
Bármilyen módon támogatsz, előre is köszönjük!

legyél tagja az egyesületünknek!

Ehhez először el kell fogadd az egyesület alapszabályát valamint adatkezelési és adatvédelmi szabályzatát. Egyúttal ki kell tölteni a belépési nyilatkozatot és aláírva eljuttatni nekünk! (scannelve, lefotózva, postán...) 

óvd a sínyomot!

oszd meg ezt a hírt!

9400 Sopron
Frankenburg u. 7.
9400 Sopron, Frankenburg u. 7.
Kubinszky András
06 20 264 44 00
Szigethi Béla
Logo 512*512
FÁBER SBT Egyesület
Minden jog fenntartva © 2024
XATON Webstudio logo